Geschiedenis

Het ontstaan van aannemersbedrijf Steggink te Hengelo dateert uit het jaar 1934. Gerrit-Jan Steggink begint zijn eenmanszaak en bouwt uitsluitend complete woningen ter waarde van 3000 gulden. Na enkele jaren van hard werken breekt in 1940 de oorlog uit waardoor er 5 jaar lang geen steen gelegd kan worden. Na de bevrijding van Nederland ligt Hengelo in puin door de bombardementen op de fabriek van Stork. Een groep zzp’ers, waaronder Gerrit-Jan Steggink, heeft ervoor gezorgd dat Hengelo weer in de steigers komt te staan; de wederopbouw kan beginnen. Ook in de jaren na de oorlog bestaat de dienst van aannemersbedrijf Steggink voornamelijk uit het bouwen van nieuwe woningen. Naarmate de vraag naar nieuwe woningen toeneemt is de eenmanszaak veranderd in een groter bedrijf met een personeelsbestand van 7 mensen. Door de groei van het bedrijf is er in die tijd een werkplaats bijgekomen, gelegen aan het kanaal, in Hengelo. Mede door de wederopbouw van Hengelo is de tijd gunstig voor aannemers, maar wordt er weinig verdiend aan de woningen; ‘Je werkte om te eten, want er was in die tijd weinig geld’.

Klik hieronder voor het resterende verhaal omtrent de overname en het bedrijf anno 2014.

Overname
In het jaar 1972 wordt het bedrijf overgenomen door Jan Steggink. Met een verfrissende blik wordt er nieuw leven in het bedrijf geblazen met een vernieuwde aanpak. Een nieuwe werkplaats wordt aan de Sloetsweg gebouwd en grotere projecten worden aangenomen. In een hoog tempo groeit het bedrijf en is de werkplaats aan de Sloetsweg te klein geworden; er komt een tweede werkplaats bij (wederom gelegen aan het kanaal). In vergelijking met zijn vader, begint Jan niet alleen met het bouwen van complete woningen; verbouwingen, renovaties en utiliteitsbouw behoren ook tot de diensten van aannemersbedrijf Steggink na de overname. Mede door de verstrekte subsidies van de overheid in de jaren ’80 en ’90 krijgt de bouw in Nederland een enorme impuls, ook voor aannemersbedrijf Steggink breken er goede tijden aan. Het aantal opdrachten stijgt, waardoor het aantal personeelsleden van 10 naar 20 wordt verhoogd. Samen met diverse onderaannemers worden er vele projecten succesvol afgerond in Twente.


Het bedrijf anno 2014
Vanaf het moment dat de recessie begint in 2008 tot op de dag van vandaag zijn de tijden slecht  in de bouw. Veel collega’s in Twente en omstreken hebben het jaar 2014 niet gehaald en ook aannemersbedrijf Steggink merkt dat de crisis nog niet is afgelopen; het aantal aanvragen is overal minder geworden. Het personeelsbestand is in de jaren licht gedaald van 20 tot 12 man in vaste dienst, maar dit wil niet zeggen dat er niet meer geïnvesteerd wordt in de toekomst. Wij zijn van mening dat dit juist de tijd is om investeringen te doen om op deze manier sterker uit de crisis te komen.Investeringen in bijvoorbeeld toekomstig personeel wordt als belangrijk ervaren omdat er in 2014 economisch herstel wordt verwacht; de leermeesters van aannemersbedrijf Steggink zijn klaar om de nieuwe generatie een kans te geven en op te leiden. Een andere investering is een nieuwe hal gelegen op het bedrijventerrein Oosterveld dat in 2014 gedeeltelijk in gebruik wordt genomen ter uitbreiding van de huidige werkplaats. Ook in het nieuwe jaar worden er bestaande projecten afgerond en nieuwe projecten gestart met als hoogtepunt de bouw van de nieuwe kantine van Hvv-Tubantia.

(lees meer)